tiistai 10. huhtikuuta 2012

TIEDOTE: Kulttuuriosaamo Toimi: Kulttuurintutkijat verkostoituvat


Mediatiedote 26.3.2012

Nyt loppui ruikuttaminen!

Kulttuurintutkijat suivaantuivat alojensa kurjistamiseen ja päättivät ryhtyä tuumasta toimeen.  SKS:ssä järjestetyn keskustelutilaisuuden pohjalta perustettiin Kulttuuriosaamo Toimi.

Toimittaja Elina Grundströmin  6. maaliskuuta 2012 Helsingin Sanomissa julkaistu kolumni  ”Kansanperinne ei pysy hengissä itsestään” synnytti valtaisan keskustelun yleisönosastoilla ja sosiaalisessa mediassa. Kulttuurintutkimuksen alat ovat marginalisoituneet rahoituksen puutteessa, vaikka niiden tuottamalla tutkimuksella voisi olla paljon annettavaa nykymaailmassa.

14. maaliskuuta järjestettiin Suomalaisen kirjallisuuden seuran juhlasalissa kaikille kiinnostuneille avoin keskustelutilaisuus, jonka tarkoituksena oli ideoida, miten kulttuurintutkimusta voitaisiin edistää. Tapahtuman organisoi folkloristiikan opiskelija, humanististen tieteiden kandidaatti Tomi Strömberg, ja tieto siitä levisi Facebookin välityksellä.

Helsingin tilaisuutta seurattiin myös Tampereelta käsin Skypen välityksellä. Turussa järjestettiin saman aikaisesti vastaava tapahtuma. SKS:ään kokoontui yli 70 henkilöä: professoreita, tutkijoita, opiskelijoita, alan instituutioiden, kuten SKS:n ja Museoviraston edustajia sekä kulttuurintutkimuksen aloilta valmistuneita, muualle työelämään siirtyneitä. Yhteensä tilaisuudet keräsivät lähes sata osallistujaa.

Keskustelua viriteltiin lyhyin alustuksin, joissa ääneen pääsivät Tomi Strömbergin ja Elina Grundströmin lisäksi SKS:n pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen, tutkija, toimitusjohtaja Helena Saarikoski Kulttuuriosuuskunta Partuunasta, erikoistutkija Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja etnografi Riikka Koutaniemi palvelumuotoiluyritys Palmu Inc.:istä.

Keskusteluissa todettiin, että luutuneet mielikuvat menneisyyteen jämähtäneistä perinnetieteistä eivät vastaa todellisuutta. Kulttuurintutkimuksen avulla voidaan etsiä ratkaisuja ja ymmärrystä nyky-yhteiskunnan keskeisimpiinkin ongelmiin. Alan koulutuksen saaneiden osaamisella olisi lisäksi käyttöä kaikkialla, missä tarvitaan ymmärrystä aineettomasta kulttuurista ja merkitysten muodostuksesta. Luovan talouden kasvaessa tällä osaamisella luulisi olevan kysyntää.  

Pienryhmissä ideoitiin käytännön toimenpiteitä, ja ensimmäiset askeleet niiden toteuttamiseksi on jo otettu perustamalla kulttuuriosaajien yhteenliittymä ja kansanliike Kulttuuriosaamo Toimi. Tulossa on ainakin pop up -tapahtumia, kulttuurintutkijoiden ja muiden alan osaajien osaamisverkosto ja tietopankki sekä blogi.

Lisätietoja:  
Tomi Strömberg
puh. 040 560 4113
Kulttuuriosaamo Toimi: www.facebook.com/ToimiVerkosto

Tiedotteen toimitti: 
Tekstitaika
Posliinikatu 2 A 5
00560 Helsinki
puh. 050 490 3004

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti