Kulttuuriosaamon ohjelmajulistus


Tämä teksti on kollektiivisesti luotu ohjelmajulistus kulttuuriosaamon nimellä toimivalle kansanliikkeelle, joka koostuu laajasta pohjasta kulttuurintutkijoita ja -tekijöitä sekä kulttuuriosaajia ja -harrastajia. Tässä ohjelmajulistuksessa hahmottelemme sekä olemassa olevaa tuskaa että mahdollisia ratkaisuja. Suunta on eteenpäin, kohti parempaa maailmaa. 

Kulttuuriosaamon ohjelmajulistus

“Kansanperinne ei pysy hengissä itsestään”, otsikoi vapaa toimittaja Elina Grundström kolumninsa Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle maaliskuun 6. päivänä vuonna 2012.

Samaa voi sanoa laajemmin kulttuurintutkimuksesta alana. Akateemisessa maailmassa rahoitukset siirtyvät yhä selkeämmin folkloristiikan, kansatieteen, antropologian ja muiden kulttuurintutkimuksellisten oppiaineiden ulottumattomiin. Kulttuuri-instituutioiden, kuten museoiden, budjetteja leikataan ja työpaikkoja vähennetään. Tuntuu siltä, että alaa kurjistetaan, kunnes se kuolee pois.

Samaan aikaan yhteiskunnan suuret kysymykset liittyvät juurettomuuden kokemuksen lisääntymiseen ja perinteisen teollisuuden katoamiseen. Työelämän uudet muodot muuttavat perinteistä yhteisöllisyyden mallia entisestään. Vastauksia etsitään internetin mahdollisuuksista uuden yhteisöllisyyden paikkana ja eri tavoista ehkäistä yhä laajempaa ihmisryhmää koskevaa syrjäytymisen vaaraa.

Länsimaisesta yhteiskunnastamme puhutaan tietoyhteiskuntana, jossa keskiössä ovat tiedon välittämisen ja saatavuuden kysymykset sekä palveluiden tuottaminen ja merkitysten hallitseminen. Kulttuurinen hyvinvointi ja monimuotoisuus ovat julkisen keskustelun perussanastoa.

Eivätkö nämä kuulosta tutuilta kysymyksiltä? Eivätkö merkitys ja aineeton hyvä ole kulttuurintutkimuksen perusasioita, sen rakennuspalikoita? Miksi me olisimme tästä uudesta maailmasta sivussa, kun juuri meillä on sen käsittelyyn ja ymmärtämiseen tarvittavat työkalut?

Me kulttuurin parissa työskentelevät ja harrastavat tiedämme hyvin, että maailmaa rakennetaan teoilla ja ajatuksilla. Olemme merkityksen muodostumisen asiantuntijoita. Nyt on aika käyttää asiantuntemustamme ja luoda maailma, jossa kulttuurin ymmärtäminen, sen syntyprosessien tunteminen ja sen tuotosten tulkinta ottavat oman paikkansa yhteiskunnan keskiössä.

Pääsemme tähän päämäärän vain yhteistoiminnan kautta. 

Ensimmäiset keskustelut aiheen piiristä synnyttivät ruohonjuuritasolla kipinän, jonka voimme yhdessä puhaltaa kirkkaaksi liekiksi. Osaamistamme keskittämällä pystymme luomaan kulttuurintutkimukselle uusia muotoja, jotka tuottavat hyvää koko yhteiskunnalle, niin yritysmaailmalle kuin julkiselle sektorille ja yksittäisille ihmisillekin.

2010-luku on uuden demokratian, uuden talkoohengen ja uuden joukkovoiman aikaa. Ruohonjuuritason tekemisellä instituutioiden välissä ja niiden sisällä voimme luoda uutta ja uudistaa vanhaa, raikkaalla ja luovalla tavalla. 

Yhteisöt rakentuvat yhteisen tekemisen ja tarkoituksen varaan. Tämän verkoston ihmiset haluavat haastaa sinut mukaan tähän tekemiseen. Anna osaamisesi kaikkien käyttöön, tehdään yhdessä kulttuurintutkimuksesta entistä ehompaa!


Kysymyksiä? Ota yhteyttä: Tomi Strömberg, tomi.stromberg@gmail.com, 040 560 4113

kulttuuriosaamo@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti